Sajtóközlemény - Ismerj meg, hogy segíthess!

A Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete a Norvég Civil Támogatási Alap pályázati támogatásával 2015. április 1. és 2016. április 30. között szemléletformáló programot valósít meg B.-A.-Z. megyében„Ismerj meg, hogy segíthess!” címmel.

Az egyenlő bánásmód jogszabályba foglalt követelménye ellenére a gyakorlat azt tükrözi, hogy a közigazgatási szervek ügyfélfogadásain hátrányt szenvednek a látássérült emberek.

A projekt során Borsod-Abaúj-Zemplén megye 20 közintézményében szemléletformáló napokat rendezünk összesen 100 ügyintéző bevonásával a látássérültek speciális problémáinak és azok megoldási módjainak átadására. A megvalósításban részt vesz 14 látássérült személy és látássérültek pedagógiája szakos gyógypedagógus is.

Közvetlen célcsoportunk a megyénkben élő látássérült személyek és a megyénkben ügyintézni kívánó látássérült személyek. Közvetett célcsoportnak tekintjük az ügyfélfogadásokon látássérült ügyféllel kapcsolatba kerülő ügyintézőket, a látássérült személyt kísérő családtagokat, az egyéb más fogyatékossággal élő személyeket, akik az érintett hivatalokba érkeznek, továbbá az érintett intézmények projektbe be nem vont munkatársait.

2016. március 10-én szemléletformáló napot tartottunk a Sátoraljaújhelyi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán. A rendezvény a Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesülete részéről 6 fő (5 látássérült személy) és egy gyógypedagógus részvételével kerültek megvalósításra alkalmanként legalább 5 hivatali ügyintéző bevonásával.

A gyakorlati tapasztalatszerzés során az ügyintézők olyan szituációkat kiviteleztek egy-egy látássérült személlyel párt alkotva, melyek a hivatali munka során mindennaposak. A projekt keretében beszerzett szimulációs szemüvegkészlet segítségével az ügyintézők megtapasztalhatták a különböző szembetegségekkel járó látássérülések jellemzőit, a feladat ezt követően fordított volt: az ügyintéző a szituációt „látássérültként” élte át, miközben a látássérült személy került az ügyintéző helyzetébe. A Foglalkoztatási Osztály öt dolgozója nagy érdeklődéssel vett részt a két órát felölelő programon.

2016. április 30-ig további 2 szemléletformáló rendezvényt valósítunk meg.

Projektünk eredményeként végbe megy a bevont ügyintézők szemléletváltása, új ismeretekkel bővül tudásuk, képessé válnak arra, hogy az általunk közreadott gyakorlati módszereket munkájuk során alkalmazzák, így e hivatalokat felkereső látássérült személyek a jövőben egyenlő bánásmódban részesülnek.

További információk a Norvég Civil Támogatási Alapról: www.norvegcivilalap.hu.

Miskolc, 2016. március 11.

Barnóczki Gábor

az Egyesület elnöke

a projekt szakmai koordinátora

Járási Hirdetmények

ugyintezes

menu-logo